Klimatsmart skolmat

En bricka där det står en tallrik med mat, ett glas mjölk och en knäckebrödsmacka.

Livsmedelsverket tycker det är viktigt att skolorna serverar mer grönsaker och mindre socker.

I Karlstad vill man ha skolmat som är bättre för miljön. Därför kommer man försöka servera mindre kött och kött som är klimatsmart.

 

Skolkockar i Karlstad kommun har fått lära sig mer om miljö och matlagning. För just mat har en stor inverkan på miljön.

 

– I kommunen är livsmedel det som har näst störst klimatpåverkan, säger Klara Perhamre. Hon leder kommunens projekt Klimatsmart mat.

 

Det går att göra mycket för att maten som lagas ska vara bättre för miljön. Man kan minska mängden kött i maten. I till exempel lasagne kan man byta ut en del av köttet mot morötter, selleri och palsternacka.

 

Mindre kött har en bra inverkan på miljön. En annan fördel är att om man använder mindre kött så kan man betala mer för det kött som används. Man kan då lägga pengar på närproducerat och ekologiskt kött – vilket också är bra för miljön.

 

Men det är viktigt att den klimatsmarta maten fortfarande är god och har mycket näring.

 

– Huvudsyftet är att barnen ska bli mätta, och då måste vi göra en bra, näringsrik mat som barnen gillar, säger Andreas Sjöblom. Han är kökschef i ett av Karlstads skolområden.

 

Ett annat problem är all mat som slängs. Det vill man också göra något åt i Karlstad. För även slängd mat är dåligt för miljön. Och det slängs mycket mat i kommunen.

 

– På ett år har det lika stor klimatpåverkan som en bil som kör 88 varv runt jordklotet, säger Klara Perhamre.

I Karlstad vill man ha skolmat som
är bättre för miljön.
Därför ska man försöka laga mindre kött.

 

Skolkockar i Karlstad har fått lära sig mer
om miljö och mat.
För just mat påverkar miljön mycket.

 

I Karlstad ska man försöka
laga skolmat som är bättre för miljön.
Bland annat ska man ha mindre kött i maten.
I till exempel lasagne kan man ha
morötter istället för en del av köttet.

 

Om man har mindre kött
kan man också betala mer för köttet man köper.
Då kan man köpa kött som kommer
från någonstans i närheten.
Det är också bra för miljön.

 

Men det är viktigt att maten fortfarande är god.
Och maten ska fortfarande innehålla mycket näring.