Långsam start på kräftsäsongen

Kräftfiskare har inte fått lika många kräftor i sina burar som vanligt.

Röda kräftor på en svart tallrik

Kräftfiskaren Lena Lindström säger att kräftfisket har varit sämre än normalt i år. 

 

Nu börjar kräftsäsongen i Sverige. Då är det tradition i Sverige att fiska kräftor eller äter kräftor på en kräftskiva.

 

För de som jobbar som kräftfiskare är det här en viktig tid. De tjänar lika mycket pengar på två månaders kräftfiske, som de gör resten av året på att fiska fisk. Men i år har det varit en trög start på kräftsäsongen.

 

Lena Lindström jobbar som kräftfiskare i Norrtälje. Under en bra sommar kan hon få 20 kräftor i varje bur som hon lägger ut i sjön Erken. Men den här säsongen har hon inte fått så mycket napp hittills.

 

– Kräftan gör väl lite som den vill. Det kanske har varit för kallt så att de inte växer till, säger Lena Lindström till SVT Nyheter.

 

Men den långsamma starten på kräftsäsongen kan också bero på att kräftorna brukar ömsa skal i slutet på juli eller början på augusti för att kunna växa bättre.

I augusti äter många personer kräftor.
Det är en tradition i Sverige.
Många har fester som kallas kräftskiva.

 

Kräftorna fiskas av fiskare runt om i Sverige.
Men i år har det inte funnits
lika många kräftor som vanligt.

 

Lena Lindström är fiskare.
Varje år fiskar hon massa kräftor på sommaren.
Sedan säljer hon kräftorna.
Hon tjänar mycket pengar på kräftorna varje år.

 

Men i år har hon inte fått så mycket kräftor.
Hon vet inte riktigt varför.
Hon säger att det kanske har varit för kallt.
Då växer inte kräftorna så bra.