Reporterskola

VK: Italienarnas stolthet

Här håller Pietro i äkta italiensk pasta. Sorten heter Pacchero.

Här håller Pietro i äkta italiensk pasta. Sorten heter Pacchero.

För några år sedan, när jag var i Italien, insåg jag att pastan var mycket godare där! Den var alltid nygjord och inte för löskokt och det kändes som att ingen kunde misslyckas med tillagningen. 

Pastan i Italien smakade helt enkelt mer och tillbehören behövdes nästan inte ens. Det börjar vattnas i munnen när jag tänker på äkta italiensk pasta. 

Pasta är en slags mat som kommer från Italien. Den görs av durumvete, vatten och ägg som man gör en deg av. Sedan formar man den på det sätt man vill att den ska se ut. Det finns många olika former, färger och smaker. Den svarta pastan färgas till exempel av bläckfiskbläck.

Endel tror att den första pastan kom från Sicilien år 1154. Pastan spreds sedan i hela Europa och nu äter man den över hela världen.

Jag har intervjuat Pietro Caputo från Italien, som nu bor i Sverige. Han älskar pasta! Han tycker att det nästan är det bästa som finns att äta. Han tycker att pasta är gott för att man kan göra på olika sätt, med olika såser och tillbehör. Det är också lätt att laga, tycker Pietro.

Italienarna älskar verkligen sin pasta och är stolta över den.

– Ja, man blir lite stolt faktiskt över det här, säger Pietro glatt och berättar att på en sorts pasta finns det många olika namn. Det finns till exempel en sort som har 28 olika namn i Italien.

Pietro har mest ätit spaghetti och fusilli men tycker mest om spaghetti, speciellt spaghetti carbonara. Det han tycker minst om är pasta som är överkokt.

I Italien går det åt mycket mer mjöl än vad man kan producera i landet så de måste köpa in mjöl från andra länder. Pietro berättar att när han bodde i Italien åt han pasta nästan varje dag men nu äter han mycket mindre. Det beror på att han har upptäckt många nya maträtter som han också tycker är goda här i Sverige.

Text: Leon Michael, 5d, Storsjöskolan, Umeå
Foto: Daniela Michael