Astronauter odlar sallad i rymden

Sallad odlad i rymden

Sallad som är odlad i rymden. Foto: NASA

Forskare har arbetat med odling av sallad i rymden i flera år nu. Nu kan de se att salladen är lika nyttig som den vi äter här på jorden.

 

Forskningen om odling av mat i rymden är viktig för långa rymdresor i framtiden. Om astronauterna själva kan odla sin mat så kan de resa i rymden i en längre tid. Det är också viktigt om vi någon gång i framtiden skulle prova att placera människor på andra planeter.

 

Plantorna växer bland annat med hjälp av ljus från led-lampor. Det är astronauterna själv som ger växterna vatten.
– Vi har lärt oss många läxor om hur plantorna växer i de olika systemen så att vi kan designa framtida produktionssystem för grödor i rymden, säger Gioia Massa till SVT. Hon är en av forskarna bakom studien.

 

Gioia Massa säger också att det finns tre stora utmaningar med att odla i rymden. Det första är att ge plantorna tillräckligt med vatten och näringsämnen, det andra är problem med strålning och det tredje är att odla hållbart.

Om vi i framtiden åker på långa resor i rymden
behöver vi kunna odla mat där.
Därför forskar vissa på
hur man på bästa sätt odlar mat i rymden.

 

Nu har forskningen lyckats odla sallad i rymden
som är lika nyttig som den här på jorden.
Salladen får ljus av speciella lampor
och austronauterna själva har vattnat salladen.

 

Gioia Massa är en forskare
som forskar just på hur vi odlar mat i rymden.
hon säger att det finns
tre stora utmaningar med det.

 

Den första är att ge plantorna vatten och näring.
Den andra är att det finns mycket strålning i rymden
som kan skada plantorna.
Och den tredje är att odla på ett hållbart sätt.