De vann barnens klimatpris

Foto: Pressbild / Telge Energi

 

Children´s Climate Prize, även kallat barnens klimatpris, har delats ut för femte gången. I år var det två flickor från Indien som vann 100 000 kronor vardera.

 

Barnens internationella klimatpris tilldelas barn och ungdomar i åldrarna 12-17 som har gjort viktiga insatser i frågor som rör klimat och miljö. Priset delas ut av Telge Energi.

 

I år vann två uppfinningar från två flickor i Indien. Den ena uppfinningen är en soldriven strykjärnsvagn och den andra en smart databas för att hitta växter som är bra för den biologiska mångfalden.

 

– Här har vi unga människor som ser ett problem och löser det! Med imponerande kunskap och kreativitet kring hållbara lösningar kan de förändra livet till det bättre för tusentals människor och det är otroligt inspirerande, säger Johan Kuylenstiern som är juryns ordförande, i ett pressmeddelande.

 

Den ena pristagaren är Vinisha Umashankar som är 13 år. Hon har utvecklat en solcellsdriven vagn med strykjärn för att komma bort från de koleldade strykjärn som är vanliga i Indien idag.

 

Vinisha Umashankar har utvecklat en solcellsdriven vagn med strykjärn. Foto: Pressbild / Telge Energi

 

Så här skriver juryn:

”Luftföroreningar i storstäder är ett globalt problem. Med smart design och en unik problemlösningsförmåga har Vinisha lyckats kombinera teknik och vetenskap… En uppfinning som kan ha betydande positiv påverkan på Indiska städers luftkvalitet…”

 

Den andra pristagaren är 17-åriga Aadya Joshi. Hon har utvecklat en databas med över 15 000 växter och insekter från olika delar av Indien som är beroende av varandra.

 

Workshop som hålls av Aadya Joshi, vinnare av Children’s Climate Prize 2020 i priskategorin Changemaker. Foto: Pressbild / Telge Energi

 

Så här skriver juryn:

”Med förståelse för riskerna med förlusten av biologisk mångfald och stor kunskap om växter och träds förmåga att förhindra det, kombinerar Aadya modern databasteknik med uråldrig kunskap om inhemska växter.”