Nu finns det glass som inte är för kall

Nu finns det en glass som inte får tänderna att ila

Ett glasskafé i Malmö har tagit fram en glass som inte behöver vara lika kall som vanliga glassar. Foto: Pixabay

Ett glasskafé i Malmö har skapat en glass som inte smälter lika lätt som vanliga glassar. Därför kan folk med ilande tänder äta den utan problem.


När man biter i något kallt kan det ibland ila i tänderna. När det ilar i tänderna känns det ungefär som om det kittlas och gör ont på samma gång. Ilande tänder kan ställa till med många problem. Det kan till exempel bli svårare att äta glass. 


Därför har glasskaféet Köld i Malmö skapat glassar som inte är för kalla. Glassarna ska börja säljas efter sommaren. Nu har Köld fullt upp med att sälja vanliga glassar. 


Glassar som inte är så kalla men ändå inte smälter finns redan i Japan. För att skapa sådana glassar behövs ämnet polyfenol. Polyfenol är ett ämne som finns naturligt i växter. Ämnet finns till exempel i jordgubbar. På så sätt kan jordgubbar användas för att skapa varmare glassar som inte smälter. 


Anna Sjöholm är en av de som jobbar på glasskaféet Köld. 

– Den är ju kall som en glass men inte isig. Och den kan ligga framme i en timme utan att smälta, säger hon till tidningen Expressen.


Anna Sjöholm fick experimentera i glassköket innan hon lyckades skapa glassen. Det var ett företag som gör tandvårdsprodukter som gav glasskaféet Köld i uppdrag att börja göra glassen. Företaget heter Sensodyne och de gör nu glassen i fem länder i Europa. Glassen har fått namnet Coldish. 

När du äter något kallt kan det ila i tänderna.
Det är en obehaglig känsla
som känns som om det kittlar och gör ont på samma gång. 

 

Att det ilar i tänderna kan vara jobbigt
till exempel när du äter glass.
Men nu har ett glasscafé i Malmö
uppfunnit en glass som inte är så kall. 

 

Glasscafét som har uppfunnit glassen
heter Köld.
Köld har gjort glassen med ett speciellt ämne.
Det ämnet heter polyfenol. 

 

Polyfenol finns i olika växter.
Till exempel finns det i jordgubbar.
Därför kan man använda jordgubbar
för att göra en glass som inte är lika kall. 

 

En annan bra sak med glassen
är att den inte smälter lika fort.
Du kan låta glassen stå framme i en timma
utan att den smälter.