Ungdomar oroar sig för klimatet

Ungdomar oroar sig för klimatet.

Klimatförändringarna gör klimatet varmare. Foto: Pixabay

Forskare har frågat ungdomar i olika länder om klimatet. Det visar sig att åtta av tio ungdomar känner sig oroliga för klimatet.


Forskare från flera olika universitet i världen har undersökt vad unga människor tycker och tänker om klimatet. Forskarna har frågat 10 000 ungdomar som är mellan 16 och 25 år. Ungdomarna bor i flera olika länder i världen, till exempel i USA, Finland och i det afrikanska landet Nigeria.


Forskarnas undersökning visar att åtta av tio har klimatångest. Det betyder att ungdomarna är väldigt oroliga för klimatet. Nästan lika många av ungdomarna känner sig besvikna på de som bestämmer i ungdomarnas länder. 


Tidningen Forskning & Framsteg har intervjuat en ung kvinna som heter Luisa Neubauer. Hon är 25 år och hon är en klimataktivist. Det betyder att hon vill att klimatet ska räddas.


Luisa Neubauer är också besviken på de som bestämmer. Hon säger att de som bestämmer i världen måste göra mer för lösa problemen med klimatet.


En av forskarna som har gjort undersökningen heter Liz Marks. Hon har blivit intervjuad av den amerikanska nyhetskanalen CNBC.

–  Det är dags att inse sanningen, lyssna på unga människor och göra något åt klimatförändringarna, säger forskaren Liz Marks till CNBC.

Forskare har undersökt
vad ungdomar tycker och tänker om klimatet.
Forskarna frågade ungdomar
som bor i många olika länder.

 

Forskarna kunde se att åtta av tio ungdomar
är oroliga för hur det ska gå med klimatet.
Forskarna såg också att ungdomarna
var besvikna på de som bestämde i landet som de bodde i.

 

En av forskarna som gjorde undersökningen
heter Liz Marks.
Hon säger att det är dags att lyssna på ungdomar
och göra något åt klimatförändringarna.