Nobelpris till forskning om känsel

De får Nobelpriset i medicin/fysiologi

Nobelfesten hålls i Stockholms stadshus den 10 december. Foto: Pixabay

På måndagen avslöjades det vilka som får årets Nobelpris i medicin/fysiologi. Forskarna har undersökt hur vi känner av beröring och hetta.


Nobelpriset är ett världskänt svenskt pris. Priset delas varje år ut till människor som har gjort något bra inom ett visst ämne. Ämnena är till exempel litteratur och kemi.


Nu har det blivit avslöjat vilka som ska få Nobelpriset i medicin/fysiologi. Det blir två forskare som får dela på priset. De har nämligen forskat om samma sak, även om de inte har forskat tillsammans.  


Forskarna heter David Julius och Ardem Patapoutian. David Julius kommer från USA och Ardem Patapoutian är från Libanon men bor nu i USA.


De två forskarna får priset för att de har upptäckt receptorer för beröring och temperatur.


Receptorer är en slags cell. Celler är som små byggstenar som tillsammans skapar våra kroppar. Receptorerna har som jobb att berätta för kroppen vad som händer utanför kroppen.


Receptorerna berättar bland annat för oss människor om det är kallt eller varmt. Receptorerna berättar också för oss om vi till exempel går på gräs eller sten. Receptorerna är med andra ord väldigt viktiga eftersom de berättar för oss vad som händer runtomkring.  


I sin forskning har David Julius använt i chilifrukter för att undersöka hur ett ämne som finns i chilifrukterna får det att kännas hett när man äter dem. Ardem Patapoutian har samtidigt undersökt hur vi känner av beröring.  


Ardem Patapoutians och David Julius upptäckter kan vara till hjälp för sjukvården. Upptäckterna kan nämligen vara till hjälp vid behandling av olika sjukdomar, till exempel sådana sjukdomar som gör ont.   


Fakta: Nobelpriset

Nobelpriset är ett känt svenskt pris. Priset delas ut till människor som har gjort något väldigt bra inom olika ämnen. Prisvinnarna kan till exempel ha gjort en viktig vetenskaplig upptäckt. Ämnena som priset delas ut i är medicin/fysiologi, kemi, fysik och litteratur. Det finns även ett fredspris. Priserna delas ut den 10 december varje år.

Priset har fått sitt namn efter den svenske uppfinnaren, forskaren och affärsmannen Alfred Nobel (1833–1896). Han är bland annat känd för att ha uppfunnit dynamiten. Han var väldigt rik. I sitt testamente skrev han att han ville att nästan alla hans pengar skulle användas till ett pris inom fysik, fysiologi/medicin, kemi, litteratur och fredsarbete.  Ett testamente är ett dokument där personer skriver vem som ska få deras pengar när de dör.

Källor: Stockholms universitet/Tekniska museet

Nobelpriset är ett känt pris
som delas ut varje år.
Det finns Nobelpris i olika ämnen.
Nu är det klart vilka som får Nobelpriset i medicin.

 

I år får två forskare dela på Nobelpriset i medicin.
De två forskarna heter
David Julius och Ardem Patapoutian.

 

De får dela på priset
eftersom de har forskat om samma sak.
Men de har inte forskat tillsammans.

 

De får priset för att de har forskat på
hur vi människor känner av det som finns runtomkring oss.
Det gör vi med hjälp av speciella celler.
De cellerna heter receptorer.

 

Receptorer märker av om det är varmt eller kallt.
De märker också av om vi går på gräs eller grus.
David Julius och Ardem Patapoutian
har forskat på hur receptorer fungerar.

 

Det kan vara till stor hjälp för läkare
när de ska behandla sjukdomar.