Tove Alexandersson vann världscup

Tove Alexandersson vann världscupen

Tove Alexandersson orienterar. Här har hon på sig klubbdräkten som hon har på sig när hon tävlar för orienteringsklubben Stora Tuna OK i Borlänge. Foto: Svenska orienteringsförbundet

För några dagar sedan var det finalen i världscupen i orientering. Det blev en spännande tävling, men till sist vann Tove Alexandersson.  


Under några dagar i slutet av september och början av oktober var det en stor orienteringstävling i Italien. Tävlingen var finalen i världscupen i orientering.


Orientering är en sport där idrottarna ska ta sig fram längs en väg i naturen med hjälp av karta och kompass. Idrottarna ska så fort som möjligt lyckas hitta rätt väg genom att ta alla kontroller på den vägen och ta sig i mål.


Orienterare från flera länder var med och tävlade i världscupen i Italien.  En av dem var den svenska orienteraren Tove Alexandersson.


Det var väldigt jämnt mellan Tove Alexandersson och en schweizisk orienterare som heter Simona Aebersold. Men Tove Alexandersson vann till sist världscupen. Hon har vunnit många gånger tidigare. Det här är faktiskt sjunde gången hon vinner världscupen.

– Jag visste att det skulle krävas ett bra lopp och att det skulle bli tajt. Jag är riktigt nöjd med dagens lopp, säger Tove Alexandersson till SVT.

Tove Alexandersson. Foto: Svenska orienteringsförbundet

För några dagar sen var det final
i en stor tävling i orientering.
Det var en jämn final
men till slut vann svenska Tove Alexandersson.

 

Tävlingen var i världscupen i orientering.
Det är en tävling som är varje år
under lång tid.
Finalen var i Italien.

 

I orientering ska de tävlande
ta sig runt en bana i skogen.
Där ska de plocka kontroller som har satts ut.
De som tävlar har en karta och en kompass till hjälp.
Sen ska de springa snabbast in i mål.

 

Tove Alexandersson säger att
hon är riktigt nöjd med loppet i finalen.
Det var väldigt jämnt mellan henne
och en annan orienterare från Schweiz.
Men till slut kunde Tove Alexandersson vinna.