Loui Sand har blivit historisk

Loui Sand är historisk.

Loui Sand har spelat sin första match i herrallsvenskan i handboll. Foto: Pixabay

En liten ordlista:

Trans: Att vara en transperson innebär oftast att du inte känner dig som det kön du tilldelades när du föddes. Du vet själv om du är en pojke, flicka eller inget av det. Det kan ingen annan bestämma åt dig.

Transman: En transman är en man som är en transperson. När han föddes trodde alla att han var en flicka.

Transkvinna: En transkvinna är en kvinna som är en transperson. När hon föddes trodde alla att hon var en pojke.

Fakta: UMO.se

Loui Sand är en svensk handbollsspelare. Han är också en transman. Därför blev hans första match i herrallsvenskan historisk.


År 2019 valde Loui Sand att sluta som handbollsspelare. Han skulle nämligen göra något viktigt. Han skulle göra en könskorrigering. En könskorrigering är operationer och behandlingar som hjälper människor att få sin kropp att stämma överens med det kön som de känner att de är.


Tidigare hade Loui Sand spelat handboll i olika damlag. Det var därför inte säkert hur det skulle bli med hans handbollskarriär efter könskorrigeringen. Men i slutet av augusti godkände handbollsförbundet att Loui Sand skulle få spela i herrallsvenskan. Allsvenskan är en slags turnering för de bästa handbollslagen i Sverige.


Nu har Loui Sand spelat sin första match i herrallsvenskan. Han har blivit historisk eftersom han är den första transmannen som har spelat en match inom svensk herrhandboll.


När Loui Sand kom in på planen reste sig publiken upp och spelarna gav honom high fives. Det gjorde Loui Sand glad, för han hade varit väldigt nervös inför matchen.

– Helt otroligt vilket mottagande. Jag var nästan nära på att börja gråta. Helt fantastiskt, det kommer få mig att sova gott om nätterna, säger Loui Sand till Expressen.


Många människor är glada för Loui Sands skull, men att han spelar i herrallsvenskan har också satt i gång en diskussion. Många idrottsföreningar vet nämligen inte riktigt hur de ska göra med idrottare som är trans.


Nästan alla sporter är nämligen indelade efter kön. Det är för att det inte ska bli orättvist eftersom män ofta är starkare och snabbare än kvinnor. Det gör att idrottsföreningarna just nu inte riktigt vet hur de ska göra med idrottare som har varit med om en könskorrigering.


Sofia B Karlsson jobbar på Riksidrottsförbundet. Riksidrottsförbundet är en organisation för idrottsföreningar i Sverige.

–  Det har inte funnits en jättehög kunskap i den här frågan inom idrottsrörelsen och det behöver vi ta ansvar för att förbättra. Vi ser som oerhört viktigt för att kunna säkerställa att idrotten är öppen för alla oavsett könsidentitet, säger Sofia B Karlsson till Expressen.

Loui Sand är en svensk handbollsspelare.
Han spelade nyss sin första match
i allsvenskan i handboll.
Allsvenskan är den bästa ligan i Sverige.

 

Loui Sand är också en transman.
Det betyder att när han föddes
trodde alla att han var en kvinna
fast än att han faktiskt var en man.

 

År 2019 gjorde Loui Sand en könskorrigering.
Det är olika behandlingar och operationer
som gör så att man ser mer ut som det kön man är.

 

Efter Louis könskorrigering visste han inte
om han skulle få fortsätta att spela handboll.
Men i augusti fick han godkänt
att spela matcher i herrarnas bästa liga i handboll.

 

När Loui Sand spelade sin första match
var många glada för hans skull.
Publiken ställde sig och applåderade
när han gick in på planen.
Det är nämligen första gången
en transman spelar handboll i högsta ligan i Sverige.

 

Det gjorde Loui väldigt glad.

– Helt otroligt vilket mottagande.
Jag var nästan nära på att börja gråta.
Helt fantastiskt, det kommer få mig att sova gott om nätterna,
säger Loui Sand till Expressen.