Världens barn får miljontals kronor

Världens barn får 44,9 miljoner kronor.

Många människor i Sverige har samlat in pengar till Världens barn. Foto: Press/Världens barn

Under flera veckor har människor i Sverige samlat in pengar till barn i världen. Insamlingen heter Världens barn och pengarna går bland annat till barns skolgång.


Världens barn är en kampanj för att samla in pengar till barn i världen. Många olika organisationer är med och håller i Världens barn. Några av dem är SVT, Rädda barnen och Svenska kyrkan.


Tanken bakom insamlingen är att samla in pengar för barns rätt att gå i skolan, ha en bra hälsa och vara trygga. Pengarna går till barn i världen som behöver hjälp på olika sätt.


Pengarna kan till exempel göra så att barnen får rent vatten, kan gå i skolan eller får leksaker att leka med. De insamlade pengarna går till exempel till barn i Somalia, Afghanistan och Palestina.


Insamlingen är i gång till slutet av det här året. Hittills har Världens barn fått in 44,9 miljoner kronor som människor i Sverige har skänkt.


SVT har också hållit i en tv-gala för Världens barn. Flera kändisar var programledare för galan, till exempel Melodifestival-vinnaren Tusse och tv-personligheten Parisa Amiri. Fem barn var också med och höll i galan.


Kristina Henschen är generalsekreterare för Radiohjälpen. En generalsekreterare är en slags chef. Radiohjälpen har hand om insamlingen som allmänheten har kunnat skänka pengar till. ”Allmänheten” är ett ord som ungefär betyder ”människorna som bor i Sverige”.

– Tack vare allmänhetens gåvor kan vi göra skillnad för många barn runt om i världen, säger Kristina Henschen i ett pressmeddelande.

 Felicia Green

Programledarna under Världens barn-galan. Bolibompadraken hjälpte också till. Foto: Press/Roberth Björk

Det finns en kampanj
som heter Världens barn.
Den kampanjen går ut på att
samla in pengar till barn som behöver hjälp.

 

Världens barn är ett samarbete
mellan många olika organisationer.
Till exempel är SVT, Rädda barnen och Svenska kyrkan
med och samlar in pengar.

 

SVT hade nyss ett tv-program
där de samlade in pengar.
Många kända svenskar
var med i det programmet.

 

Till exempel var Tusse och Parisa Amir
programledare för programmet.

 

Världens barn har samlat in
44,9 miljoner kronor hittills.
Pengarna ska göra så att barn i världen
får lov att gå i skolan,
dricka rent vatten,
eller få leksaker att leka med.