Sydsvenskan: ABBA-dans blev viral succé

Spontandans på Möllan i Malmö

En fredagsnatt den siste maj hördes oväntad musik i en gatukorsning på Möllevången i Malmö. Och till Abba-låten ”Lay all your love on me” utförde sju personer plötsligt en spontan dans.

 

På sin balkong stod Helén Axelsson och filmade det hela:

– Jag låg vaken och så hörde jag jättehög musik nerifrån gatan. Jag tänkte att det var väl det vanliga killgänget som brukar stå där och röka som dragit igång bilstereon eller något. Men så höjdes och sänktes ljudet hela tiden, så jag tänkte att jag måste kolla vad det är. Och så öppnade jag balkongdörren och såg vad som hände, berättar hon för Sydsvenskan.

 

När denna artikel publiceras har filmen 401 000 visningar på Facebook, klippet har delats 3123 gånger och har 1209 kommentarer.

 

Men dansen som blivit en viral succé var faktiskt inte inövad. Faktum är att vissa i gänget aldrig hade träffats innan festkvällen. Stegen hade de lärt sig på olika håll i Lunds studentliv.

– Jag upptäckte den på Lundakarnevalen 2014. Sedan har jag lärt ut den till alla jag känner, säger Måns Andersson som är en av dansarna.

 

Tanken var att det bara skulle göras en gång. Men när Folkets Park i Malmö hörde av sig till dansgänget och frågade om de kunde uppträda i samband med Sveriges VM-premiär mot Chile, som sändes på storbildsskärm i parken, tackade de självklart ja.

– Den här spontana händelsen på natten på Möllan symboliserar så mycket vad Malmö står för. Så det känns kul att de kan bli en del av vår VM-satsning, säger Folkets Parks verksamhetschef Felicia Fredriksson till Sydsvenskan.

 

En natt på Möllevången i Malmö
hörde Helén Axelsson hög musik från gatan.
Hon öppnade sin balkongdörr
och såg sju personer dansa till Abba-låten
Lay all your love on me.

 

Helén filmade personerna som dansade
och la ut klippet på internet.
Videoklippet har blivit en stor succé.
Det har över 400 000 visningar på Facebook.

 

Personerna som dansade gjorde det bara
som en kul grej.
Men efter att videoklippet kom ut
har de blivit lite kända.

 

De fick till och med komma och dansa i Folkets park
när Sverige mötte Chile
i VM-matchen som sändes i Folkets park.