Prao finns för att elever ska lära sig mer om arbetslivet. Eleverna i klass 5 på Stöcke skola har under två dagar testa på en mängd olika yrken. I dag möter vi Alma som testade på arbetet som getbonde.
Jag har varit på prao på Geteriet med min kompis i två dagar tillsammans med min kompis. Min handledare heter Emma Preutz och hon arbetar som getbonde.
Hennes arbetsuppgifter är bland annat att ta hand om djuren, ge dem mat och vatten, driva sin gårdsbutik, mjölka getterna och leta ägg. Hon gör även glass, kolasås, ost, getskinn, sylt och marmelad samt olika köttprodukter av getter och grisar.
Mina arbetsuppgifter under praktiken var att flaskmata killingar, vara med getterna och killingarna, rykta en get. Vi krattade även löv, gräs och granris. De största bitarna granris gav vi till getterna, baggarna och killingarna, allt annan kördes iväg med en traktor. Vi fick även räfsa, ge mat åt hönsen, provmjölka, gosa med djuren, leta ägg, flytta kycklingar, göra i ordning ett sommarhus för hönsen, plocka balplast och ta bort skräp.
När vi var med killingarna var det en killing som vi kallade Marodören för han var så busig och bet i våra fingrar och kläder och hoppade upp på oss när vi satt ner. Han var vår favorit för att han ville sova i våra knän, när han sov snarkade han.
För att bli getbonde behöver man ingen speciell utbildning men jag tycker att det kan vara bra att man vet lite om djuren man ska skaffa och att man orkar med allt arbete på gården.
Det som kan vara nackdelar med det här yrket är bland annat att det kan vara slitsamt för kroppen, arbetstiderna är oregelbundna och det är mycket att göra.
Fördelarna med yrket är att det kan vara kul, omväxlande, lätt att få arbete, utmanande, spännande och lärorikt. Jag skulle själv kunna tänka mig att arbeta med det här yrket i framtiden för jag tycker om djur och att ta hand om dem.
Jag tyckte om att vara på prao för vi fick roliga arbetsuppgifter och för att vi fick vara med djuren. Och att jag fick känna på hur det är att jobba.
Jag tror att man är på prao när man går i skolan för att man ska lära sig lite om hur det kommer bli sedan när man blir vuxen och ska börja jobba.
Text: Alma Edmundsson, klass 5, Stöcke skola, Umeå