Reporterskola

VK: Anton recenserar Fängelsemysteriet

Martin Widmark samt omslaget till boken Fängelsemysteriet.

Copyright/fotograf: Thron Ullberg.

Anton Lejon från Stöcke skola har läst boken Fängelsemysteriet av Martin Widmark.   Anton tycker att boken är både spännande och bra.

Fängelsemysteriet av Martin Widmark är en fristående bok. Författaren har skrivit andra Lassemaja och Nelly Rapp-böcker som jag tycker är bra. Boken fick mig att tänka på hur det verkligen skulle se ut om barn löste ett riktigt fall.

Några tjuvar som bodde på ett fängelse spelade teater och nästan hela Valleby tittade. De hade en plan och de lyckades fly från fängelset men då började djuraffären brinna och tjuvarna räddade djuren. Sedan kom Lasse och Maja på dem och de hamnade i finkan igen. Jag tycker att boken var ganska bra för att det är två barn som jobbar med varandra och inte vuxna. Jag tycker så för att de gör boken mer spännande då. 

En annan bok jag har läst påminner om den här för att båda handlar om Lasse och  Maja och det var en tjuv som rymde.

Boken utspelar sig mest i Vallebys fängelse. Den utspelar sig i nutid. Miljön i boken känner jag igen från Västerbotten och Umeå.

Huvudpersonerna är Lasse och Maja. Huvudpersonerna är smarta, misstänksamma och modiga. Jag tycker att de är väldigt listiga och det tycker jag för att de bara är ungefär tio år gamla.

Genren boken tillhör är en deckare, Det märks för att den har många kluriga mysterier. Boken riktar sig till barn. Jag tror det för att huvudpersonerna är typ tio år gamla.

Jag tycker boken var bra för den är klurig och lite mystisk. Man fattar inte vem som är gärningsmannen först.

Text: Anton Lejon, klass 5, Stöcke skola, Umeå