Reporterskola

VK: Är coronaviruset bra för klimatet?

En blå himmel med ett moln på.

Klimatforskare har krävt i åratal att resandet och konsumtionen ska minska. När Kina, USA och många andra länder drabbas av ett svårt epidemifall så är det just det som händer.

Coronaviruset har en oväntad effekt som har lett till en global nödinbromsning. Flygresandet har rasat. Det har blivit mindre flyg i alla länder, vilket har gjort att det har kommit mindre utsläpp från flyg. Flygbolag i hela världen har ställt in flera tusentals resor och permitterat flera anställda. 

I Kina har även många kineser beordrats att stanna hemma och isolera sig för att inte sprida smittan. Detta har gjort att industrin har lagt av. Kina har tidigare haft ett stort moln av utsläpp. Det molnet har nu har försvunnit.

Även fast allt det här händer går det inte att glädjas. Flera saker har blivit inställda och gymnasieskolor har stängt. När smittan är över kommer troligtvis alla gå tillbaka till det vanliga vilket innebär att man börjar flyga mer igen. 

Frågan är om coronaviruset egentligen är bra för klimatet. Stora städer har äntligen en blå himmel men fler stannar hemma och då går det mer energi. Det är även fler som handlar på nätet och beställer hemkörning av mat.

Källa: svt.se

Text: Juli Andersson och Astrid Jakobsson, s5b, Sävar skola, Umeå