VK: Brist på vatten i Sydafrika

På många platser i Sydafrika har man vattenbrist. Det betyder att man inte kan använda lika mycket vatten som man är van vid.

I Sydafrika har man vattenbrist. Det innebär att man inte kan använda lika mycket vatten som man vill. Det beror på klimatförändring. När vi till exempel kör bil eller bränner saker så stöts det ut en gas som heter koldioxid. Den gasen är viktig i små mängder men om det blir för mycket blir det dåligt. Koldioxid gör så att atmosfären blir tjockare. Då blir det varmare på jorden.

Det fungerar så här: solens värme kommer in genom atmosfären. Sen studsar värmen tillbaka på jordytan, då studsar en stor mängd värme tillbaka till jorden och bara en liten mängd åker ut i rymden. Då blir vissa ställen på jorden, som till exempel Sydafrika, varmare än andra.

På vissa ställen i Sydafrika blir det torrare än andra. Där torkar vattnet ut och stängs av ibland. I till exempel i Port Elizabeth får man bara använda 50 liter vatten per person och dag. På andra ställen märks det knappt. I Sverige används ungefär 150 liter vatten per person om dagen enligt Statistiska centralbyrån.

Text: Noah Cromsigt, 5b, Sävar skola, Umeå.
Just nu är Noah på plats i Sydafrika där han går i skolan under två månader.