Reporterskola

VK: ”Det var ganska roligt att vara på prao”

En arkitektritning.

Foto: Pixabay


Prao finns för att elever ska lära sig mer om arbetslivet. Eleverna i klass 5 på Stöcke skola i Umeå fick under två dagar testa på en mängd olika yrken. Alma, Maja och Elina testade på livet som arkitekt, receptionist och förskollärare.

 

Alma testade på att arbeta som arkitekt

Jag har varit på prao hos Structor under två dagar. Min handledare heter Filip Lindén och arbetar som arkitekt.

Hans arbetsuppgifter är att rita hus på dator. Mina arbetsuppgifter under praktiken var att göra en moodboard och sedan pyssla ihop ett attefallshus.

Det som kan vara nackdelar med det här yrket är att det är ganska svårt. Det som är eller kan vara fördelar med yrket är att det är utmanande och spännande

Jag skulle inte kunna tänka mig att arbeta med det här yrket i framtiden men jag var väldigt trött efter dagen och fick ont i armen.

Det var ganska roligt att vara på prao eftersom jag fick typ pyssla och jag gillar att pyssla.

Text: Alma Lindén, klass 5, Stöcke skola, Umeå

 

Maja bytte skola mot hotell

Under vecka 19 hade alla elever på Stöcke skola i mellanstadiet prao. Jag var på Hotell Björken. Min handledare heter Åsa och arbetar som receptionist på hotellet.

Hennes arbetsuppgifter är att stå i receptionen och hjälpa kunderna, att checka in och checka ut folk. Men också att ta betalt i kiosken.

Mina arbetsuppgifter under praktiken var att jag fick hjälpa till att checka ut folk, ta betalt i kiosken, hjälpa till att klippa ut olika lappar till receptionen och jag fick sortera in nycklarna till nyckellådan. Jag fick också fylla på saker i kiosken.

För att arbeta som hotellreceptionist behöver man ha en välutvecklad förmåga att hjälpa kunder och gäster. Det är också bra att vara språkkunnig, serviceinriktad och kunna hantera datorer och teknik. Men också att jobba med människor.

Det som kan vara nackdelar med att vara hotellreceptionist är att arbetstiderna är ganska oregelbundna. Fördelarna är att det är omväxlande och att man får träffa många olika människor och hjälpa kunder.

Jag skulle inte kunna tänka mig att arbeta med det här yrket i framtiden eftersom det är oregelbundna arbetstider. Det innebär att man kan behöva jobba natt och inte får så bra sömn. Sedan tror jag inte riktigt att jobbet passar mig.

Jag tyckte att det var roligt att vara på praktik för att man får testa känna hur det känns att jobba på en riktig arbetsplats.

Text: Maja Suup, klass 5, Stöcke skola, Umeå

 

Elina praktiserade på förskola

Jag har varit på prao hos Bygdegården/Kotten. Mina handledare heter Teresia, Frida och Milda och arbetar som förskollärare. Mina arbetsuppgifter var att sköta om barnen och se till att de hade det bra.

Mina arbetsuppgifter under praktiken var att leka med barnen och hjälpa till en del. För att arbeta med det här behöver man vara tålmodig och stå ut med barn. Det som kan vara nackdelar med yrket är att hålla reda på alla och att du behöver ta mycket ansvar. Samt springa runt efter alla barn. Fördelarna med yrket är att det kan vara roligt att vara med barn då man arbetar.

Jag skulle inte kunna tänka mig att arbeta med det här yrket i framtiden för det är ansträngande eftersom det är många barn. Jag tyckte att det var roligt att känna på arbetslivet tidigt så jag är förberedd.

Text: Elina, klass 5, Stöcke skola, Umeå