NWT: Elever dansade hem nyhetsvinsten

Hopp, dans, sång och skrik håller eleverna i gång. Genom att tipsa om sin pausdans klass 5 på Stodeneskolan Minibladets tävling. Foto: SANNA EMANUELSSON, nwt.

Efter att ha svarat rätt på ett antal nyhetsfrågor skulle eleverna leverera en egen nyhet för att kunna vinna Minibladets tävling. Vinnare blev Stodeneskolans pausdans!

 

När de 55 eleverna på Stodenskolan började femte klass i höstas innehöll schemat flera dubbellektioner i veckan. För att få energi hela passet föreslog några av tjejerna att de skulle köra en dans till låter Follow the leader med The Soca Boys.

 

– VI körde den på handbollsträningen och så tog vi med den till fotbollen och nu till skolan. Det var lite stelt i början och några killar var inte med alls, men nu hoppar, dansar och klappar alla, säger Hilla Svärd.

 

– Det funkar. Vi blir piggare och får mer energi, säger Ebba Nymark.

 

– Och alla får mer självförtroende och så är det bra för sammanhållningen, säger Charlie Edvardsson.

 

Sprider sig på skolan

De har kört den på idrotten och efter att de tog med musiken ut på en rast och dansade har den smittat av sig även till årskurs fyra på Stodeneskolan.

 

När de under tre veckor deltog i Minibladets tävling i NWT, där de skulle läsa nyheter och svara på ett antal frågor, återstod vara utslagsfrågan.

 

– Vi skulle skicka in en egen nyhet och tänkte på vad vi har här. Då kom vi på dansen så vi berättade om den. Alla vågar vara med och det är ett klimat vi eftersträvar på skolan. Den är bra att börja en lektion med eller under långpassen. Helst dansar vi varje dag, men det blir åtminstone flera gånger i veckan, säger läraren Linda Wickström.

 

Så gick det till när de dansade hem vinsten med motiveringen från Minibladets jury: De gör något unikt som man inte läst om tidigare, samt något som bygger på engagemang från eleverna själva.

 

Dansen varar i över fyra minuter och sen sätter sig eleverna lugnt och fortsätter jobba igen. Lite gladare, med mer energi.

 

Vinsten är på 2 000 kronor, vad ska ni göra med pengarna?

 

– De sätter vi in i klasskassan som ska användas till en klassresa i sexan, säger eleverna.

Minibladet har haft en tävling om nyheter.
Nu är tävlingen slut.
Och Minibladet har bestämt vinnare.

 

Vinnarna blev klass  på Stodeneskolan.
De hade listat ut att
den hemliga kändisen var SaRaha.

De hade också gett ett bra nyhetstips:
sin pausdans.
Under långa lektioner
tar alla paus och dansar tillsammans.
Med dansen håller de sig pigga.

Klassen vinner 2000 kr.
Grattis säger vi på Minibladet!