Reporterskola

VK: En annorlunda skolavslutning

hallon, kakor och mjölk framdukat på ett bord.

Varje år har Stöcke skola en härlig, skön och rolig skolavslutning i Strömbäck med tårta och fika, men i år blir den lite annorlunda på grund av covid-19.

De flesta år brukar eleverna från Stöcke skola åka till en kyrka i Strömbäck och sjunga skolavslutningslåtar och några brukar spela fiol eller andra instrument. Efter det brukar eleverna samlas i klasserna och sedan får de gå och äta tårta som klassföräldrarna har bakat. Och alla som ska gå ur sexan får sina betyg och en ros.

Men detta årets avslutning blir väldigt annorlunda. Till exempel kommer eleverna inte att vara i kyrkan i Strömbäck utan de kommer att vara på skolan. De kommer också få tårta från ett bageri istället för att klassföräldrarna bakar dem. 

Många elever tycker att det blir lite bättre eftersom de inte behöver sjunga inför hela skolan och en massa föräldrar. Men det är ändå synd att det inte blir i Strömbäck. Eleverna hoppas att det blir bra ändå.

MiniBladets reportrar frågade Tanja, som går i femman på Stöcke skola, vad hon tycker om årets skolavslutning. 

– Det är både kul och tråkigt, man slipper att skämma ut sig för sina föräldrar och det dåliga är att vi är på skolan i år istället för att vara i Strömbäck, säger Tanja.

Alice, som även hon går i klass fem, tycker det är tråkigt att skolavslutningen endast ska firas i skolan.

– Det känns tråkigt för att föräldrarna inte kan kolla, säger Alice. Men vi hoppas att det blir bra ändå och att alla får en härlig, skön och underbar sommar.

Text: Sanna Lindgren, Greta Nyström och Theo Sollen, klass 5, Stöcke skola, Umeå