Prao finns för att elever ska lära sig mer om arbetslivet. Eleverna i klass 5 på Stöcke skola i Umeå fick under två dagar testa på en mängd olika yrken. Här är tre av deras berättelser.
Liam testade på att vara leverantör
Liam har arbetat som leverantör. Som leverantör åker du mycket bil och ser till att dina varor säljs i butik.
Min handledare heter Malin och arbetar som leverantör.
Hennes arbetsuppgifter är att åka till butiker och kolla om hennes företag har varor där och få butikerna att sälja mer av de varorna.
Mina arbetsuppgifter under praktiken var att kolla på när de pratade och kollade varor. För att kunna jobba med det här måste man ha körkort för man åker mycket bil.
Det som kan vara nackdelar med det här yrket är att det är ganska tråkigt och inga bestämda tider och man åker mycket bil.
Det som är eller kan vara fördelar med yrket är att man får förmåner som en bil och hög lön.
Jag skulle inte kunna tänka mig att arbeta med det här yrket i framtiden för det var tråkigt och inte så spännande.
Text: Liam Gleisner
Alva besökte förskolan
Under två dagar testade Alva på arbetet som förskolelärare. Ett arbete som både var roligt och tröttande.
Min handledare heter Kerstin och arbetar som fröken. Hennes arbetsuppgifter är att ta hand om barnen och se till att de trivs när barnens mammor och pappor är på sitt jobb.
Mina arbetsuppgifter under praktiken var att ta hand om barnen, leka med dem och se till att de trivs.
För att arbeta med det här yrket behöver man vara bra på att ta hand om barn. Det som kan vara nackdelar är att det är lite slitsamt. Det kan vara jobbigt att vara populär för då vill alla hålla i ens händer och man har bara två händer.
Fördelarna med yrket är att det är kul, lätt och bra arbetstider.
Jag skulle inte kunna tänka mig att arbeta med det här yrket i framtiden för att alla ville vara med en och de flesta ville göra olika saker. Barnen slet i varsin arm och drog mig åt olika håll så jag var helt slut när jag kom hem. Men barnen var jättesnälla och busiga.
Text: Alva Eriksson
Theo sprang intervaller och planerade träning
Theo har testat på att vara innebandyinstruktör. Ett arbete som han gillade och kan tänka sig att satsa på i framtiden.
Min handledare heter John Edström och han arbetar som innebandyinstruktör för riksidrottsgymnasiet, RIG på Majabeskow.
Hans arbetsuppgifter är att förbereda RIG för för säsongen. Mina arbetsuppgifter var att jag fick vara med när eleverna gymmade och springa intervaller med dem.
För att kunna arbeta med det här måste man vara utbildad innebandyinstruktör. Det som kan vara nackdelar med yrket är att det kan vara väldigt fysiskt ansträngande. Fördelarna är att du får planera övningar till träningar.
Jag skulle själv kunna tänka mig att arbeta med det här yrket i framtiden eftersom man får planera övningar och träna ett innebandylag.
Text: Theo Edström