Reporterskola

VK: Gilla skolan mer

Två barn hjälper varandra med en klurig uppgift. Den ena skriver i ett skrivblock och den andra är nyfiken och intresserad.

En sak som bekymrar mig är att det är många som tycker att det är coolt att inte gå i skolan och att strunta i skolämnena. Jag vill att skolan ska börja tyckas om mer.

För det första vill jag berätta att skolan ger dig gratis utbildning. Vilket är väldigt bra. Om du inte skulle få någon utbildning så skulle du till exempel inte kunna räkna.

För det andra, att gå i skolan gör dig smartare, klokare och trevligare. Skolan lär dig saker som du kanske inte har någon aning om vad det är. Det finns flera elever i skolorna som bryr sig om skolan och jag är en av dem. Något annat som kanske inte många elever tänker på är att man får gratis skolmat. I vissa skolor måste man ta med sig en matlåda till skolan.

För det tredje är det flera tusen barn från lågstadiet upp till gymnasieklasser som inte får gå i skolan för att de kanske är tjejer så att de måste vara hemma och ta hand om hemmet. För vissa barn i världen är det en dröm att få gå i skolan.

Så gör som jag, börja bry dig om skolan!

Text: Skolälskaren, 5, Östtegs skola, Umeå