Reporterskola

VK: Gösta recenserar Apollon

Bokomslag och författarporträtt till Apollon

Copyright/fotograf: Jill Wachter

 

 

Jag har läst en bok som heter Apollon – Mörkrets löfte. Boken handlar om en olympisk Gud vid namn Apollon, som har blivit dödlig av sin pappa, Zeus. Läs den här boken om du gillar fighter mot konstiga monster och ironi.

 

Boken är den andra delen i serien Apollon. Den är skriven av författaren Rick Riordan, som har skrivit andra serier också, till exempel Percy Jackson.

 

Huvudpersonerna är Apollon, som har blivit dödlig i form av Lester Papadopoulos, och Meg MCcaffrey, en dotter till Demeter.

 

Lester är en 16 årig grabb med finnigt ansikte och överflödiga kilon. Apollon (medvetandet) är självömkande, feg och ganska patetisk faktiskt. Meg är en tolvårig flicka med en grön klänning, katt glasögon och två ringar som kan förvandlas till svärd.

 

Lester har egentligen inga bra egenskaper, men ibland kan han få utbrott av gudomlig styrka. Meg har lite mer bra egenskaper. Hon är väldigt bra med svärd, och hon är dotter till Demeter, så hon kan få frön att blomma och växa på beställning.

 

Apollons högsta önskan är att få bli en av de olympiska gudarna igen. Meg… helt ärlig vet jag inte, men jag tror att det är att få tillbaka sin pappa, som inte går, för han är död. Han dödades av Megs styvfar, Nero, som är en flera tusen år gammal romersk kejsare.

 

Boken tillhör genren fantasy, det märks ganska lätt, för det finns gudar och monster.

 

Boken utspelar sig i nutida USA, i den här boken framför allt i Indianapolis.

 

Bokserien handlar om Guden Apollon som har förvandlats till en 16 årig dödlig person vid namn Lester Papadopoulos. För att bli gud igen måste Apollon befria fem uråldriga orakel och samtidigt bekämpa tre romerska kejsare som kallar sig triumviratet.

 

I den här boken befriar Apollon ett orakel som kallas för mörkrets orakel eller något i den stilen, och måste samtidigt möta en ond kejsare vid namn Commodus, som älskar att tortera djur, människor och eventuellt före detta gudar.

 

Författarens budskap är nog ganska säkert “kampen mellan gott och ont”.

 

Jag tycker att den här boken är väldigt bra, och man ska läsa den om man gillar fighter mot konstiga monster och ironi. Kanske inte om man inte gilla våld.

 

Avslutningsvis skulle jag vilja ge boken 4 av 5 poäng.

 

Recensionen skrev Gösta Lundqvist när han gick i klass 6 på Stöcke skola, Umeå