Reporterskola

VK: I skolrestaurangen på Sävar skola

Helka Salmela

Helka Salmela.

Elever från Sävar skola har intervjuat Helka Salmela som arbetar i skolbespisningen.

Vad tycker du om ditt jobb?

– Det är jätteroligt att laga mat. Jag lagade mat till vuxna förut. Jag gillar att lära känna nya personer.

Vad äter du till lunch?

– Vi tar hemifrån. Jag brukar äta vanlig husmanskost.

Vad tycker du om skolmaten?

 – Jag tycker den är bra. Vi har mycket varierande kost.

Hur mycket mat lagas per dag?

– Cirka 50-100 kilo. Om det är gryta eller soppa lagas cirka 40 kilo mat.

Vilken läsk gillar du bäst?

– Jag älskar läsk. I Sverige är det nog Trocadero och i Finland tror jag Jaffa.

Hur mycket mat slängs per dag?

– Det går från dag till dag men 10-15 kilo eller ännu mer.

Tror ni det beror på maträtterna?

– Ja, det kanske det gör.

Vilka maträtter slängs mest?

– Det ni gillar mest, till exempel pannkaka.

Vad tänker du när barn säger att maten är dålig?

– Jag tänker att maten är ovanlig. Man får god mat hemma. Men i skolan så är det ny mat och då ser det äckligt ut. Man kan välja att vara hungrig eller äta det som serveras.

Vad jobbade du med innan du började jobba här?

– Jag jobbade i köket på ett äldreboende. Jag har aldrig jobbat med något annat än att laga mat.

Vad gör du på fritiden?

– Jag löser korsord. Jag gillar second hand-butiker. Och gillar spel på Facebook.

Text: Noah Sylvén Cromsigt och David Hillring, 5b, Sävar skola, Umeå
Foto: William Bäck