Sörmland: Klädbytardag gav förstapris i Minibladets skoltävling

Minibladets skoltävling är avgjord. För sitt miljötänk och samarbete, lärare och elever emellan, kammade klass 3c på Lejonkulan, Hällby skola, hem förstapriset.

 

Ett rungande glädjetjut fyller klassrummet när Lejonkulan 3c får reda på att de är vinnarna i Minibladets skoltävling.

 

– Det trodde jag aldrig, utbrister Hugo Wallin.

 

– Jag börjar gråta, säger Elsa Rantanen.

 

 

– De har frågat mig varje dag när vinnaren kommer att presenteras, berättar klassens ena mentor Wenche Dyfvelsten. Äntligen kom det.

 

 

Skoltävlingen som de har vunnit handlade om att svara rätt på kluriga frågor om aktuella nyheter. Deltagarna skulle utifrån svaren få fram ledtrådar om Minibladets hemliga gäst. Eleverna i 3c på Lejonkulan svarade rätt på alla frågor och listade ut att det var Mello-artisten SaRaha som gömde sig bakom ledtrådarna.

 

 

– Det var roligt. Lite svårt men man lärde sig mycket. Som att vi har fått nya pengar i Sverige, säger Linsai Siu Lopez som också går i 3 c.

 

 

Det var flera tävlingsdeltagare som knäckte ledtrådarna, så det stora avgörandet kom först på utslagsfrågan. Den handlade om att klassen skulle skicka in ett riktigt bra nyhetstips till Minibladet.

 

Klass 3c på Lejonkulan tipsade om Hällby skolas klädbytardag. Det är en del i skolans Grön flagg-arbete och det återbrukstema som de har det här läsåret. En särskild miljögrupp bestående av både elever och lärare planerade klädbytardagen där alla på skolan fick lämna in kläder och skor som de inte hade användning för längre. I utbyte fick de en biljett som de senare under kvällen kunde använda för att byta till sig ett nytt plagg eller par skor.

 

 

– Det var roligt. Folk lämnade in tröjor, kjolar, klänningar och skor, säger Elvira Lindmark som är en av eleverna i skolans miljögrupp.

 

 

Klasskompisarna pratar mycket om miljön och tycker inte att vi människor tänker tillräckligt mycket på miljön.

 

 

– Det kommer att börja blåsa mer om vi inte tar hand om den. Som i Skåne, säger Linsai Siu Lopez.

 


Miljöengagemanget och klädbytardagen var alltså det som gav klassen förstapriset i skoltävlingen. För det får de ett exemplar av Minibladet, signerat av SaRaha. Men 3c vinner också 2000 kronor till klasskassan. De har inte riktigt kommit överens om vad pengarna ska användas till men det finns många förslag. Skolutflykt, bio och pizzor är bara några exempel som ropas ut i klassrummet.

 

 

– Det här är som att vinna på Postkodlotteriet, säger Alma Eriksson.

 

 

Hon och de andra i klassen ser redan fram emot de kommande tävlingarna i Minibladet, totalt fyra under läsåret.

 

 

– Vi ska vinna nästa också, säger Hugo Wallin.

Minibladet har haft en tävling om nyheter.
Nu är tävlingen slut.
Och Minibladet har bestämt vinnare.

 

Vinnarna blev klass 3c på Lejonkulan, Hällby skola.
De hade listat ut att
den hemliga kändisen var SaRaha.

De hade också gett ett bra nyhetstips:
sin klädbytardag.
De har pratat mycket om miljö i skolan.
Och därför ville de ordnade en klädbytardag.

Klassen vinner 2000 kr.
Grattis säger vi på Minibladet!