Reporterskola

VK: Lär barnen viktigare saker i skolan

En person som bläddrar i en tjock bok framför en svart tavla med mattetal på.

Varför ska vi lära oss vilket årtal Magnus Eriksson fick en son? Varför ska vi lära oss om vilket årtal The Beatles skrev deras tredje låt? Det är väll ändå viktigare att lära sig om hur man betalar skatt, skaffar ett jobb eller matte. 

Visst är det bra att veta hur nutiden skapades på grund av historien men lär oss viktigare och nödvändigare saker i skolan.

För det första har vi ingen nytta av vissa saker inom till exempel historia och musik. Vi har bättre nytta av saker som vi kan ha hjälp av i framtiden, vi går ju i skolan när vi är barn för att lära oss saker vi kan ha hjälp av när vi blir äldre.

För det andra blir man mer motiverad att lära sig saker om det är nödvändiga grejer. Det är ju dumt att lära sig saker vi inte har någon nytta av, då slösar vi ju bort tiden i skolan när vi kan lära oss bättre saker.

För det tredje kommer hjärnan inte komma ihåg saker som är ointressanta, tråkiga och ospännande. Vi vill lära oss roliga och spännande saker i skolan som barnen blir motiverade av att lära sig om.

Avslutningsvis vill jag påpeka att de flesta föräldrar vill att barnen ska lära sig att simma, skriva, läsa och räkna i skolan, men är det verkligen nödvändigt att kunna massa småsaker i historien, bilden och musiken. Så skippa onödiga ämnen och lägg till nödvändiga ämnen.

Text: Sanna Lindgren, Stöcke skola, Umeå