Under tre veckor har klass 6 på Stöcke skola arbetat med medier. Eleverna har lärt sig många olika saker. De har även testat på att själva intervjua och har ställt frågor till en journalist.
Det finns flera typer av journalistjobb, till exempel reporter inom tv, radio, press och webb och även redigerare. Det finns också olika inriktningar så som grävande-, kultur-, sport-, utrikes- och krigsreportrar.
Sedan finns det även frilansjournalister och anställda journalister. Skillnaden mellan dem är att frilansjournalisten är sin egen chef och säljer sina texter till en tidning medan en anställd journalist skriver för tidningen de arbetar på.
– Det bästa med mitt yrke är att jag får träffa nya människor och se nya platser, säger frilansjournalisten Anna Hultberg.
Hon tycker också det är kul att kunna påverka samhället på ett positivt sätt.
Hon berättar om en gång när hon skrev om en familj som bodde i en möglig lägenhet och som inte fick någon hjälp av kommunen. Då åkte hon dit och kollade i lägenheten och hur det var där. Hon skrev sedan ett reportage om det. Därefter hjälpte kommunen familjen så det fick ett bättre hem.
Anna berättar att det kan vara svårt för många frilansjournalister att tacka nej när en tidning frågar om till exempel ett reportage. Men hon tycker samtidigt att det är viktigt att se till att inte helgen och vardagen bara består av massa jobb.
– Jag tycker att det är viktigt att ta helg så att vardagen inte flyter ihop med helgen, säger Anna.
Många elever frågar om Annas jobbtider och vad hon gör under en arbetsdag. Anna berättar då att arbetsdagarna ofta ser ut som för en vanlig arbetare. Hon jobbar cirka åtta timmar per dag.
Som frilansjournalist kan hon variera sina tider lite mer. Men samtidigt tjänar frilansjournalister inte pengar om de inte jobbar eftersom de inte har en fast lön.
Som journalist är det viktigt att inte själv ta politisk ställning. Det kan vara svårt att inte skriva vad man själv känner och tycker. Men samtidigt måste man göra sitt bästa för att inte skriva sina egna tankar och åsikter.
Vi frågar Anna hur det kom sig att hon ville bli journalist. Hon förklarar då att intresset för journalistyrket började någon gång under gymnasiet. Men hon har alltid varit intresserad av att skriva och tycker det är kul att träffa nya människor.
Vi avslutar intervjun med att hon berättar lite om källkritik och ger eleverna lite tips. Hon säger bland annat att man ska kolla upp informationen och även dubbelkolla faktan så att det blir rätt. Men man måste samtidigt tänka att allt man läser inte är falskt, så man faktiskt litar på något. Ett viktigt tips är att ställa sig frågorna var/vart, när, vem och varför när man vill granska sina källor.
Text och foto: Tilde Larsson, klass 6, Stöcke skola, Umeå