Reporterskola

VK: Stöcke skola sportar snabbt

Noah Käck hoppar.

Noah Käck hoppar ungefär tre meter i längdhoppsgropen.

Under torsdagen åkte årskurs fyra till sex på Stöcke skola till Campus Arena. Mellanstadiet åkte dit för att utöva sin årliga friidrottsdag.

På friidrottsdagens morgon räknade Katarina, lärare i årskurs fem, in eleverna. Sen tog de två bussar, femman och sexan åkte i en buss och fyran i en annan. Vädret såg lovande ut och alla var på bra humör.

När barnen var framme på Campus Arena samlades de på läktaren. Då var redan alla mellanstadiets lärare där och hade förberett alla grenar. När alla barnen hade samlats på läktaren ropade en av lärarna, Ove, upp alla fem lagen. I varje lag fanns det cirka tre stycken sexor som var lagledare, fyra femmor och fyra fyror. Lagledarna ordnade sedan en uppvärmning i gruppen. När alla var varma började varje grupp på en gren.

Grupp 3 började med kast med liten boll. Man var ungefär 25 minuter på varje station.

Efter kast gick grupp 3 till höjdhoppningen. Både Jesper Lundqvist, årskurs fem, och Rut Lundmark, årskurs sex, tyckte att höjdhopp var det roligaste på hela dagen. Efter höjdhopp fick eleverna rast i ungefär 30 minuter.

Efter rasten gick grupp 3 till kulstötningen. Noah Käck, årskurs fem, tyckte att stöta kula var roligast med dagen.

Grupp 3 gick sedan till spjutkastningen. När en tjej skulle kasta spjutet fick hon den bakre delen av spjutet i huvudet, så hon gick och tog ett äpple och drack lite vatten, sedan fortsatte hon. Både Noah Käck och Jesper Lundqvist tyckte att spjut var svårast.

Efter spjutkastningen gick grupp 3 och tog lunch som skolan hade tagit med sig. Det blev korv och makaroner med äppeljuice som mellanstadiet bjöds på. Det fanns även äpplen. När lunchen var klar gick alla grupper till sin sista gren.

Den sista grenen för grupp 3 var längdhopp. Alice Eriksson, årskurs fyra, slog rekordet för tjejer i fyran. Alice hoppade 3,10 meter. Många tyckte längdhopp var svårt och en tjej slant för att det var sand på avsats brädan så hon fick sitta på sidan sedan. När alla grupper var klara med alla grenar så sprang alla elever 1 000 meter individuellt på löparbanorna, det blev totalt 2,5 varv. När eleverna kom i mål var många trötta.

Det sista Stöcke skola gjorde på Campus Arena var att göra en stafett på 60 meter. Halva laget stod på en sida, och andra halvan på den andra med 60 meter mellan laget. Sedan sprang de över med pinnar fram och tillbaka tills hela laget hade sprungit varsin gång.

Sedan åkte mellanstadiet buss till Stöcke skola och avslutade med en utvärdering i respektive klassrum. Ett medelbetyg av dagen från Rut, Noah och Jesper är 8 av 10.

Text och foto: Alva Christiansen, 5, Stöcke skola, Umeå