Reporterskola

VK: Var är Judon?!

Två personer som har judodräkter på sig och skakar hand. Bara armarna syns.

Jag sätter mig i soffan och slår på teven. Fotboll, innebandy, hockey är exempel som kommer fram på sportkanalerna, men var är all judo?

Inledningsvis vill jag säga att judo är en jätterolig utmanande sport, men många tycker att judo är lätt bara för att vi inte sparkas som i karaten. Tycker du verkligen att jobba konstant i två till tre minuter med att försöka kasta, brottas och hålla balansen är lätt?

För det andra så åker vi runt och tävlar och går på läger i hela Sverige, vilket gör att man får hundratals nya kompisar. På tävlingar och läger utmanar man sig själv, kämpar hårt och har roligt.

För det tredje så är det bara ca 17 personer i hela världen som har tilldelats rött, det bästa bältet. Gradering sker när personen har klarat en viss mängd tekniker som kräver mycket ansträngning för att göra på rätt sätt.

Så alla som jobbar med vilka sporter som ska sändas, sänd lite judo så att att alla får uppleva denna underbara sport. Om ni skulle göra det skulle tusentals barn och vuxna vilja pröva judo.

Text: Judo_älskaren, klass 5, Östtegs skola, Umeå