Maria McShane

Maria lockar barn till läsning

Maria McShanes dotter ville, precis som mamma, läsa en tidning vid frukostbordet. Eftersom det inte fanns något barnvänligt alternativ skapade Maria Minibladet.

Trots att bokhyllan hemma i Tygelsjö var välfylld ville dottern Alma titta i en tidning. I brist på bättre alternativ gav Maria McShane henne ett av de färgglada reklambladen som brukar följa med morgontidningen.

– En dag när vi var och handlade märkte jag hur lilla Alma, då 3,5 år, kände igen butikkedjans namn från bladet hon hade tittat i, säger Maria McShane som där och då bestämde sig för att det fick vara nog med reklamblad till frukosten.

För att kunna erbjuda sitt och andra barn i Sverige en bättre läsupplevelse bestämde hon sig för att skapa en barnvänlig tidning. Maria påpekar att hon är långt ifrån en supermamma, däremot är hon ganska bra på att upptäcka och identifiera behov. Att hon dessutom brinner för pedagogiska frågor och har arbetat med läsutveckling större delen av sitt yrkesverksamma liv var ytterligare något som fick tankarna om en barntidning att växa sig starka.

Maria McShane började omgående fila på sin idé. Målet var att locka barnen till läsning. Tvång och pekpinnar är inget hon tror på utan snarare nyfikenhet och lekfullhet. När arbetsdagen som lärare var slut satte hon sig med ekonomiska kalkyler och skisser på tidningsmodeller. Så småningom började tidningen Minibladet ta form och hon tog då kontakt med en illustratör, en webbutvecklare och journalister.

Ett år senare blev Maria McShanes dröm verklighet och 2014 nådde det första numret av MiniBladet sina läsare.

– Det var ett oroligt spännande år. Men det var också slitigt. Innan jag startade MiniBladet hade jag ingen erfarenhet av tidningsvärlden och jag har lärt mig mycket, säger Maria McShane som har tagit tjänstledigt från sitt ordinarie arbete för att kunna satsa på Minibladet fullt ut.

Under åren som har gått har hennes övertygelse om att MiniBladet fyller en lucka växt sig ännu starkare. Och hon ser ljust på framtiden.

– Min ambition har hela tiden varit att skapa ett nyhetsmaterial som är tillgängligt för alla barn, oavsett socialbakgrund, ekonomiska möjligheter eller förmågor. Och det tycker jag att vi har lyckats med. Jag känner att MiniBladet fyller en funktion och det är det som driver mig till att fortsätta det här arbetet.

Läs fler artiklar om Minibladet


Fakta

Namn: Maria McShane
Familj: Maken Matt, dottern Alma och utflugna bonusbarnen Ellen, Karl och Erik
Gör: Lärare, läromedelsförfattare och projektledare för Minibladet
Brinner för: Pedagogiska frågor och läsutveckling


Fakta MiniBladet

Minibladet består av en pappersdel och en interagerande webb. Med Minibladet ska barn i tidig ålder fångas av spännande läsning, ledas in i nyhetsläsning med mål att få en vana att läsa de ”vuxnas” nyheter och samtidigt stödjas i sin läs- och språkutveckling. På webben har Minibladet en ökande svårighetsgrad och nyhetstexterna finns i tre språkliga nivåer. Det finns även talsyntes för att öka tillgängligheten ytterligare. Målgrupper är barn mellan tre och tolv år


Text: Anna Hultberg
Foto: Bo Johansson