Kinderägg misstänks innehålla salmonella

Två kinderägg.

Kinderägg. Foto: Tiia Monto/Wikimedia Commons

Ferrero är ett företag som gör olika chokladgodisar. Nu har det visat sig att det kan finnas salmonellabakterier i deras kinderägg och annan choklad.


Kinderägg är en välkänd chokladgodis. Kinderägg är ett litet chokladägg med mjölkchoklad på utsidan och vit choklad på insidan. Inuti ägget finns det en liten leksak.


Kinderägg blir tillverkade av ett företag som heter Ferrero. Ferrero gör också andra typer av chokladgodis som påminner om Kinderäggen. Även det andra godiset heter något med ”Kinder”.


Men nu finns det en misstanke om att det kan ha hamnat salmonellabakterier i Kinderchokladen. Människor som får salmonella kan få feber, diarré och ont i magen.


Över 120 människor i Europa har nämligen fått salmonella efter att ha ätit Kinderchoklad. Fyra av dem bor i Sverige. Ferrero har därför återkallat chokladen. Det betyder att de tar tillbaka chokladen.


Samtidigt säger Livsmedelverket att människor inte ska äta chokladen som kan innehålla salmonella, även om de redan har köpt den. Livsmedelsverket är en myndighet som har hand om att maten och vattnet i Sverige är bra och säkert. I stället för att äta chokladen ska de som har choklad som har blivit återkallad kontakta företaget Ferrero.


Fakta: Den här chokladen har blivit återkallad

Kinder Surprise 20g och Kinder Surprise 20g x 3-pack i Sverige med Bäst före-datum mellan 26 juni 2022 och 7 oktober 2022

Kinder Mini-ägg med Bäst före-datum 21 augusti 2022

Kinder Surprise Maxi 100g med Bäst före-datum 20 april 2022 och 21 augusti 2022

Kinder Schokobons med Bäst före-datum mellan 25 maj 2022 och 19 augusti 2022

Fakta: Livsmedelsverket

Kinderägg är en populär godisbit.
Det ser ut som ett ägg
och är gjort av vit- och mjölkchoklad.
På insidan av ägget finns en leksak.

 

Företaget som gör Kinderäggen
heter Ferrero.
Ferrero gör också mycket annan choklad.
Men nu verkar ett stort problem
ha hänt med deras choklad.

 

En bakterie som heter salmonella
verkar ha letat sig in i chokladen från Ferrero.
Salmonellabakterien kan göra oss
mycket sjuka.

 

Därför tar Ferrero tillbaka
all choklad som de har skickat ut på sistone.
I Sverige har fyra människor
blivit smittade av salmonella
efter att de har ätit choklad från Ferrero.

 

I Sverige finns det en myndighet
som heter Livsmedelsverket.
De jobbar med saker som
har med mat att göra.
Livsmedelsverket säger
att man inte ska äta viss choklad
från företaget Ferrero.