Veckans fördjupning: Sill

fördjupning: sill

Sillar. Foto: Shutterstock

I Gävlebukten har det länge simmat runt stora sillar. Nu har forskare upptäckt att sillarna är en egen sorts sill.

Sill är en fisksort som bland annat finns i Östersjön. På vissa platser i Sverige kallar man sill för strömming. Men det är samma fisk.

Nu håller forskare på att undersöka sillen som bor i Hanöbukten i Skåne och i Gävlebukten vid staden Gävle.

I Gävlebukten har fiskare länge vetat att det finns sillar som är mycket större än de andra sillarna i Östersjön. Sillen kallas för slåttersill och kan bli dubbelt så stor som de andra sillarna som lever där. Slåttersill är faktiskt lika stor som sillarna på Västkusten.

Efter att ha undersökt sillarna har forskarna nu upptäckt att slåttersillen är en egen sorts sill.

En av forskarna heter Leif Andersson och jobbar på Uppsala universitet. Han säger att de tror att slåttersillen äter annan mat än de andra sillarna.

– Eftersom slåttersillen har ett annat tillväxtmönster antar vi att den äter annan föda. Vår hypotes är att den äter småfisk i stället för plankton, säger Leif Andersson till DN.

Nu vill forskarna försöka ta reda på ungefär hur många slåttersillar det finns och om de finns på fler platser i Östersjön. Leif Andersson säger att både fiskare och allmänheten gärna får hjälpa till.

Text av Felicia Green


Veckans fördjupning: Sill

Sill och strömming

Kanske har du hört talas om en fisk som heter sill och en fisk som heter strömming. Det är faktiskt samma fisk.

Landskapet Blekinge ligger vid Östersjön. I havet norr om Blekinge heter fisken strömming. Söderut i Östersjön och på Västkusten heter fisken sill.  

Både sill och strömming är fiskarten Clupea harengus. Att den har olika namn kan bero på att fisken ser lite olika ut beroende på var den lever. Till exempel har sillarna större huvud ju längre upp i Östersjön de lever. 


Sill som ska saltas i Bohuslän i början av 1900-talet. Foto: Okänd/Bohusläns museum



Medeltida handelsvara

Under medeltiden skedde mycket av handeln kring Östersjön av Hansan. Hansan var som en slags förening för olika städer som handlade med varandra.

En av hansans viktigaste handelsvaror var sillen. Den såldes runt hela Östersjön och även på andra platser i Europa.

Sill lever i stora stim. Därför fångas väldigt många sillar samtidigt. Människorna förr i tiden behövde därför få sillen att hålla resten av året trots att kylskåp och frysar inte var uppfunna än. Människorna fick sillen att hålla genom att till exempel salta den, röka den och fermentera den.


Surströmming är fermenterad sill. Foto: Paul Einerhand/Unsplash



Sill i dill  

Sill har länge varit en viktig matvara i Sverige och flera andra länder i norra Europa. I Sverige används sill både till fest och vardag.

Jul, midsommarafton och påsk är tre festliga tillfällen då många äter inlagd sill. Sillen kan till exempel vara kryddad med dill, senap eller lök.

Sillen har också länge använts som vardagsmat. Sill har länge varit billig och generationer av barn har fått sill i skolan.


Sill kan både vara vardagsmat och festmat. Foto: Pixabay


Färre sillar i Östersjön

I dag är sillen i Östersjön hotad. Det finns inte längre så många sillar kvar. Vi människor har helt enkelt fiskat upp för mycket sill. I centrala Östersjön har 80 procent av sillen försvunnit på 50 år.

Mycket av sillen som fiskas upp i Östersjön blir inte ens mat till människor. Det mesta blir till djurfoder.

Det är dåligt för Östersjön och djuren som bor där. Fåglar, sälar och andra djur som äter sill får mindre mat att äta.

Forskare säger därför att det är viktigt att vi fiskar färre sillar i Östersjön.



En hamn vid Östersjön. Foto: Pixabay

Forskare undersöker just nu sill
som finns i Gävlebukten vid staden Gävle
och Hanöbukten i Skåne.

 

I Gävlebukten är sillen mycket större
än andra sillar som lever i Östersjön.
Sillen i Gävlebukten kallas för slåttersill.

 

Forskarna tror att slåttersillen
kan vara en egen sorts sill.
En av forskarna som undersöker sillen
heter Leif Andersson.

 

Han säger att slåttersillen
äter annan mat än andra sillar.

 

Till exempel tror Leif Andersson
att slåttersillen äter småfisk
i stället för plankton som annan sill gör.

 

 

Veckans fördjupning: Sill

Sill och strömming

Kanske har du hört talas om en fisk som heter sill
och en fisk som heter strömming.
Det är faktiskt samma fisk.
Men på olika platser i Sverige
kallar man fisken för olika saker. 

 

I Östersjön norr om landskapet Blekinge
kallar man fisken för strömming.
Söder om Blekinge heter fisken sill.
På Västkusten heter samma fisk också sill.  

Medeltida handelsvara

Under medeltiden ville många länder köpa sill
som kom från Östersjön.
Eftersom sillen ibland skulle skickas långt bort
behövde fiskarna få fisken att inte bli dålig. 

 

På den tiden fanns det inga kylskåp eller frysar
så fiskarna fick komma på andra sätt.
Fiskarna gjorde på lite olika sätt för att
sillen skulle hålla sig.
Till exempel saltade de den, rökte den
eller fermenterade den. 

Sill i dill  

Sill har länge varit en viktig matvara i Sverige
och flera andra länder i norra Europa.
I Sverige äter vi sill både till vardag och fest.

 

Jul, midsommarafton och påsk är tre festliga tillfällen
då många äter inlagd sill.
Sillen kan till exempel vara kryddad
med dill, senap eller lök.

Färre sillar i Östersjön

I dag är sillen i Östersjön hotad.
Det betyder att det inte finns
så många sillar kvar där.

 

Mycket av sillen som fiskas upp i Östersjön
blir inte ens mat till människor.
Det mesta blir till djurfoder.

 

Forskare säger att det är viktigt
att vi inte fiskar så mycket sill i Östersjön.
Då kommer djuren och naturen där
att må bättre.