Reporterskola

Sydsvenskan: Lindängenbiblioteket har något för alla

Biblioteket ligger i Lindängen centrum. Foto: Abdullah Asif Phanivong

Spännande fakta om biblioteket:

 

  • Lindängenbiblioteket har 13 626 böcker.

 

  • Biblioteket är ett av 13 bibliotek i Malmö.

 

  • Genom Lindängenbiblioteket kan man också låna böcker från de andra biblioteken.

 

  • Boken Om urtevand av författaren Christiern Pedersen är den äldsta boken på Malmös 13 bibliotek. Den är från år 1534 och handlar om växter som kan användas som medicin.

 

 

 

Till Lindängenbiblioteket kommer människor i alla åldrar. Där finns det mycket att göra och man kan välja mellan mer än 13 000 böcker att läsa.

 

Inne på Lindängenbiblioteket i Malmö är det ljust. Det är många människor på biblioteket men ändå ganska tyst.

 

Minibladets redaktion på Lindängeskolan ska träffa Sofie Herner som arbetar som barnbibliotekarie. Hon är 39 år och har jobbat på biblioteket sedan 2015. Hon säger att det är roligt att jobba med barn och unga i området.

 

Inför vårt besök har hon undersökt hur många böcker det finns och kommit fram till att Lindängenbiblioteket har 13 626 böcker. Fler än så får de inte riktigt plats med.

 

Vilken av era böcker är mest populär?

– Vi har kollat upp det för både barn och vuxna. För barn är det boken På hal is. Det är en av böckerna i den populära bokserien Dagbok för alla mina fans. För vuxna är det boken Svensk grammatik på arabiska, säger Sofie Herner.

 

Sofie Herner jobbar på biblioteket. Foto: Abdullah Asif Phanivong

 

Vilken bok är minst populär?

– Det är svårt att svara på. Det finns ju vissa böcker som inte blir lånade. När en bok inte har blivit lånad på två år, eller om den har gått sönder, rensar vi bort den. Vi skänker bort bortrensade böcker. Det finns ett ställ vid ingången till biblioteket där man kan ta gamla böcker.

 

Händer det att ni får rensa bort böcker som du gillar?

– Det får jag ofta göra. Jag köper in och rensar bland barn- och ungdomsböcker. Vissa av dem lånas inte ut så mycket eller blir väldigt slitna, och då måste jag rensa bort dem, även om jag tycker att boken är bra. Som bibliotekarie får man träna på att inte vara sentimental av sig. Men böckerna finns kvar på andra bibliotek, så man kan fortfarande låna in dem.

 

Sofie Herner tillsammans med reportrarna från Lindängeskolan. Foto: Abdurrahman Asif Phanivong.

 

Vad är det för människor som besöker biblioteket?

– Det är det som är det häftiga med folkbiblioteket, att det är alla. Det är bebisar och deras föräldrar, gamla personer, barn och vuxna. Alla kommer hit, säger Sofie Herner.

 

Hon berättar att man kan göra mycket mer än att bara låna och läsa böcker på biblioteket. Man kan till exempel använda datorer, spela spel, gå på språkcafé och få läxhjälp.

 

Tidigare på eftermiddagen har de haft tisdagshäng på biblioteket. Då har barn pysslat med pärlplattor och gjort små strumpor i olika färger av pärlorna för att fira Rocka sockorna-dagen.

 

Finns det någon bok du rekommenderar?

– Humlan Hanssons hemligheter. Jag tycker om böcker som både är lättsamma, knäppa och allvarliga på samma gång.

 

Text av redaktionen på Lindängeskolan i Malmö